Skip links

Lightspeed vs Shopify: welk systeem past bij jou?

Als partner van zowel Lightspeed als Shopify krijgen wij steeds vaker de vraag wat wij zouden adviseren: Lightspeed of Shopify? Het antwoord op deze vraag is zeker niet altijd hetzelfde. Deze 2 populaire SaaS (Software as a Service) platformen lijken veel op elkaar, maar juist de details kunnen heel belangrijk zijn voor jouw uiteindelijke keuze.

Kiezen tussen Lightspeed of Shopify

Er zijn om te beginnen een aantal basisfactoren die bij al onze klanten meespelen in het maken van de juiste keuze. Dat zijn:

  • Stabiliteit van het systeem
  • flexibiliteit in functie en vormgeving
  • kosten: Lightspeed vs Shopify
  • Conclusie

Per punt is het goed om te overwegen wat voor jou belangrijk is. Bedenkt dan wat nu belangrijk is, maar ook hoe jij de shop in de toekomst ziet.

Stabiliteit en beveiliging

Shopify en Lightspeed bieden als SaaS platforms (Software as a Service) stabiele software met een uptime van 99% Dit biedt een groot voordeel ten opzichte van open source systemen zoals Magento en WooCommerce. Je weet zeker dat je shop in de lucht is. En dat als er iets met de server is, dit zo snel mogelijk wordt opgelost zonder dat je er zelf achteraan hoeft. Bij een SaaS platform hoef je je ook eigenlijk nooit druk te maken over updates, beveiliging en of orders wel doorkomen. Alles is goed geregeld in de core. Op het gebied van stabiliteit en beveiliging bieden zowel Shopify als Lightspeed goede prestaties.

Flexibiliteit en ontwikkelmogelijkheden

Voor Lightspeed en Shopify zijn vele templates en apps beschikbaar om jouw shop de functies en vormgeving te geven die jij wilt. Beide systemen screenen deze templates en apps grondig en je kunt ze gemakkelijk installeren via het platform. Je bent dus verzekerd van een stabiele werking. In beide systemen is het ook mogelijk om een volledig nieuw thema te maken op basis van jouw huisstijl. Mis jij nog iets of wil jij een geheel eigen look? Dan kan dat dus bij beide systeem. Wij kunnen een geheel custom template voor je neerzetten, zowel in Shopify als in Lightspeed.

Shopify
Shopify wordt steeds populairder in Nederland, maar is al heel lang actief in de internationale markt. Om die reden zijn er heel veel verschillende apps die je kunt gebruiken voor je webshop. Lightspeed heeft minder beschikbare apps of modules, maar die zijn wel voor een groot deel ook toepasbaar voor de Nederlandse markt.

Shopify
Lightspeed maakt gebruik van limieten. Wat wij zien is dat deze limieten in Lightspeed de groei van een webshop in de weg kan zitten. Shopify hanteert geen limieten, hoeveel producten of productcategorieën jij ook wilt hebben in je webshop. Een groot pluspunt dus!

Lightspeed
Lightspeed heeft in tegenstelling tot Shopify meer functionaliteiten die standaard zijn ingebouwd. Daar heb je dus geen apps of modules voor nodig. Denk hierbij aan filterfuncties of taalvarianten voor jouw webshop. Om dit in Shopify mogelijk te maken zul je op zoek moeten gaan naar een app.

Kosten: Lightspeed vs Shopify

Niet geheel onbelangrijk voor de keuze zijn de kosten voor het systeem en het doorontwikkelen van het systeem. Zowel Lightspeed als Shopify bieden verschillende abonnementsvormen aan waarmee je kunt kiezen om bepaalde functionaliteiten wel of niet op te nemen in je shop.
De startprijs ligt bij Shopify bij $29,- (€27,-) per maand, het tarief voor Lightspeed ligt met €49,- per maand een stuk hoger. Gaat het je om de prijs? Dan zou je bijna direct kiezen voor Shopify. Echter betaal je bij Lightspeed 25 cent per iDeal betaling, bij Shopify ligt dat tarief op 29 cent. Verwacht je honderden of misschien wel duizenden bestellingen te krijgen uit je webshop, dan is het maar net de vraag welk systeem het goedkoopst is.

Als het gaat om Lightspeed of Shopify thema’s zijn de verschillen niet heel groot. Het enige verschil is dat je maandelijk betaald voor een Lightspeed thema en het Shopify thema direct betaald. Lightspeed thema’s kunnen in prijs variëren tussen de € 10,- tot € 40,- per maand. Een Shopify Theme kost zo’n € 160,-.

Het is even de vraag wat jij wilt kunnen met je site. Wil jij een bepaalde functie of je checkout custom bouwen, dan kan het zijn dat je voor Shopify de duurdere abbonementsvorm, Shopify Plus, nodig hebt. Als het gaat om een custom design of maatwerk dan liggen de kosten voor beide systemen dicht bij elkaar.

Conclusie: Shopify vs Lightspeed

Kies voor Shopify als:

  • Je gebruik wilt maken van een grote verscheidenheid apps
  • Je een groot assortiment hebt of wilt aanbieden in je shop
  • Je zelf met je webshop aan de slag wilt gaan (Shopify plus)

Kies voor Lightspeed als:

  • Je een klein of beperkt assortiment hebt
  • Je site ook in andere talen of landen wilt lanceren
  • Je filterfuncties en een custom checkout wilt gebruiken

Een keuze voor het ene of het andere systeem is niet gemakkelijk gemaakt. Kom je er zelf niet uit? Dan denken wij graag met je mee om de beste oplossing voor jou te vinden.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van beide systemen, wil je meer weten over een custom Lightspeed design of wil je een compleet nieuwe Shopify webshop laten maken? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Door Marielle Dijs

Marielle is een van onze CRO specialisten. Op basis van haar analyses komt ze met concrete verbeterpunten die het conversiepercentage van jouw site zullen verbeteren. Zij weet wat er voor nodig is om jouw klanten te laten converteren.

Neem contact op met Marielle