Skip links

Contentmarketing: wat is het en waarom moet je het gebruiken?

Contentmarketing is een vorm van marketing die ervan uitgaat dat relevante, waardevolle content het beste middel is om je doelgroep te bereiken en in beweging te brengen. Een succesvolle campagne leidt tot een verhoogd merkbewustzijn, klantbinding, loyaliteit en omzet.

Wat is contentmarketing?
Contentmarketing is een marketingtechniek die uit verschillende tactieken en processen bestaat. De informatiebehoeften van strategisch gedefinieerde doelgroepen worden geanalyseerd en vervolgens wordt inhoud, content, gecreëerd om in deze behoeften te voorzien.

De meest bekende en effectieve manier van contentmarketing is het bijhouden van een blog of nieuwsrubriek.

Contentmarketing draait om ervaringen. Ervaringen van klanten, gebruikers en merkbelevenis. De content is het hart van de interactie tussen aanbieder en afnemer. De gedachte hierachter is dat men jouw webshop gaat zien als betrouwbaar en waardevol. Door het wekken van vertrouwen en sympathie, word je beloond met klantentrouw en publiciteit.

Enkele voordelen van contentmarketing
1. Een succesvolle strategie leidt ertoe dat klanten hun ervaringen delen. Je hoeft dus minder uit te geven aan reclame. Als alles goed gaat, krijg je een almaar groeiend netwerk omdat ook nieuwe klanten op hun beurt weer jouw content delen.

  1. Door naadloos aan te sluiten op een behoefte, er te zijn wanneer iemand je nodig heeft, wordt je een betrouwbare bron van informatie. Je wordt een autoriteit op jouw gebied. Je aanzien en geloofwaardigheid stijgen en je zal al snel de eerste keus zijn voor klanten.
  2. Google houdt van contentmarketing. Sterker nog, heel Google ís contentmarketing. Zij doen niets meer dan mensen datgene aanreiken waar ze naar op zoek zijn. Wanneer je de punten hierboven goed uitvoert, zal er veel over je gesproken worden, waardoor je weer hoger komt te staan in de zoekresultaten van Google. Sneller gevonden worden, betekent nog meer klanten.

Nadelen van contentmarketing
1. Een goede strategie is niet eenvoudig. Het vergt flink wat planning en doorzettingsvermogen om tot een goede strategie te komen. Als je niet de tijd hebt genomen vooraf een relevant en geloofwaardig verhaal neer te zetten, heeft je strategie maar weinig kans van slagen. Er gaat dus flink wat tijd in zitten.

  1. Het is niet gratis. Behalve tijd en energie, zul je ook je portemonnee moeten trekken om dit tijdrovende traject te managen. Dit levert uiteindelijk dan wel weer de eerder genoemde besparing op reclamekosten op.

3. Het is een neverending story. Wanneer je eenmaal begonnen met met contentmarketing, is het zaak niet te versloffen. Als je niet constant tijd en aandacht investeert in je campagne, ben je alle aandacht zo weer kwijt en moet je het hele proces opnieuw beginnen.