Skip links

SEO voor Shopify: essentials voor goede zichtbaarheid

Shopify heeft een aantal goede functionaliteiten als het om SEO (zoekmachine optimalisatie) gaat. Toch zijn er wel een aantal belangrijke stappen die je moet zetten om verkeer naar je Shopify webshop te krijgen.

Shopify SEO

Te vaak wordt er gedacht dat SEO als een soort sausje over een website kan worden uitgesmeerd, maar met honderden ranking factoren, komt daar veel meer bij kijken. Daarom moet je in alles rekening houden met SEO, dat begint al bij het ontwerp van je site. Wij vertellen je over de belangrijkste stappen die je moet zetten om ervoor te zorgen dat jouw Shopify webshop of site goed gevonden kan worden.

1. Onderzoek: waar zoeken je klanten naar?

Elk bedrijf heeft een doelgroep. Zonder kennis van die doelgroep, is het lastig om deze doelgroep te bereiken met de juiste boodschap. Voor SEO is het belangrijk om te weten hoe jouw potentiële klanten jouw webshop kunnen vinden.Om daarachter te komen, zul je een uitvoerig ‘keyword research’ uit moeten voeren. Zo ontdek je welke zoekwoorden belangrijk zijn voor jouw site. Heb je een webshop met nette herenschoenen, dan wil je natuurlijk weten op wat voor verschillende manieren er naar jouw producten gezocht worden.
Zo kan jij je richten op specifieke zoektermen als ‘goedkope herenschoenen’ of bijvoorbeeld ‘exclusieve herenschoenen’.
Het is maar net de vraag of het zoekvolume hoog genoeg is en het zoekwoord goed aansluit op jouw producten.

doelgroep bereiken

2. Het ontwerp: Thema kiezen

Met Shopify heb je keuze uit een enorme hoeveelheid thema’s. Deze thema’s hebben allemaal hun eigen stijl en functionaliteiten. Afhankelijk van hoe jij je site eruit wilt laten zien, kan je kiezen voor een specifiek thema. Hier hoef je alleen nog je eigen bedrijfsgegevens, logo’s,afbeeldingen, teksten en producten aan toe te voegen. 

Shopify thema

Besteed bij de keuze voor jouw thema aandacht aan de zogenaamde ‘mobile-friendliness’ en snelheid van het thema. Veel sliders met afbeeldingen en video’s of het gebruik van Javascript, kan ervoor zorgen dat je webshop minder snel laad. Dat is niet alleen vervelend voor klanten, maar heeft ook impact op jouw vindbaarheid en conversie.

3. Sitestructuur: Maak landingspagina’s

Heb je een thema gekozen? Dan is het belangrijk voor SEO om verschillende landingspagina’s te hebben. Elke landingspagina moet gevonden kunnen worden op één of enkele zoekwoorden. Jouw menustructuur bepaald voor een groot deel welke landingspagina’s je hebt en hoe klanten jouw site moeten gebruiken. Zorg voor een hiërarchie en een goede verdeling van generieke zoektermen en specifieke zoektermen. Voor een webshop met schoenen, kan dit er als volgt uitzien. 

Sitestructuur schoenen

Zoals je ziet is hier gekozen voor een onderverdeling in Dames en Heren. Zo hebben we een landingspagina specifiek voor de zoekterm ‘Dames Sneakers’, maar dus ook voor de term ‘Herensneakers’. In dit voorbeeld is er echter geen specifieke pagina die geschikt is voor de zoekterm ‘sneakers’. Het is dus erg belangrijk om goed na te denken over een geschikte menustructuur. Enerzijds moet je voldoende categorieen hebben om verkeer te kunnen krijgen op verschillende zoektermen, maar je kunt ook teveel categorieen aanmaken waardoor je site slordig en onoverzichtelijk wordt.

4. Onpage optimalisatie

Shopify heeft op het gebied van SEO veel gemakkelijke mogelijkheden, voor het optimaliseren van content. Zo kan je natuurlijk bij alle categoriepagina’s en productpagina’s teksten plaatsen, maar is het ook belangrijk om jouw zoekresultaat te bewerken. Dit kan je doen door de ‘page title’ en de ‘description’ in Shopify aan te passen. Deze metadata wordt gebruikt om jouw zoekresultaat in Google aan te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om je url aan te passen en een passende omschrijving mee te geven aan jouw afbeeldingen.

5. Autoriteit vergroten

Heb je eenmaal je webshop online staan, dan komen de bezoekers niet direct vanzelf. Om de autoriteit te vergroten van je site te vergroten is het voor SEO erg belangrijk dat jouw site ook autoriteit op kan bouwen. Linkbuilding is daarbij een belangrijke stap. Zorg ervoor dat partners, leveranciers of merken naar jouw site linken, zodat jouw site meer waarde krijgt.

Daarnaast kan je Google Ads inzetten om meer verkeer te verkrijgen, Social media kanalen aanmaken om een community op te bouwen en een blog gaan bijhouden om jouw expertise te tonen.

6. Meten en optimaliseren

Zorg ervoor dat je Google Analytics en Search Console goed hebt ingesteld, zodat jij voldoende data opbouwt om jouw site verder te kunnen optimaliseren. Zo kan jij je blijven monitoren hoe jouw site wordt geïndexeerd en welke kansen er zijn om ervoor te zorgen dat jouw webshop nog beter vindbaar wordt.

Google Analytics

SEO plugins voor Shopify

Er zijn verschillende plugins voor SEO en Shopify. Zo kan je gebruik maken van plugins als SEO Image optimizer of Fire AMP om te zorgen voor een snellere sitespeed en heb je toegang tot ‘Rich Snippets for SEO’ waarmee jij de vertoningen in Google van jouw site kunt verrijken. Vind je het lastig om SEO voor Shopify uit te voeren? Dan kan de plugin ‘SEO Doctor je helpen’. Met deze plugin krijg je inzicht in optimalisaties die nodig zijn voor een betere indexatie. Zo kan je ook zonder uitgebreide technische kennis al heel wat optimalisaties doorvoeren.

SEO voor Shopify

Heb jij moeite met SEO voor jouw webshop of site? Ben je te druk om zelf met zoekmachine optimalisatie aan de slag te gaan? Of denk je gewoon dat het nog veel beter kan? Neem dan contact met ons op! Tijdens een gratis strategiesessie bekijken onze specialisten jouw site en laten zij precies zien welke stappen jij kunt zetten om meer verkeer en conversie uit jouw site te halen.

Door Don Schinkel

Don is al 5+ jaar één van onze SEO en Google Ads specialisten en is daarnaast teamlead van onze online marketeers. Hij is op de hoogte van alles wat je kunt doen met personalisatie om de conversie van jouw site te verhogen. Don kan je alles vertellen over overtuigingstechnieken en bereikt keer op keer succes met zijn personalisatie campagnes.

Neem contact op met Don