Skip links

Onze 4 verbeteringen aan Lightspeed

Wij zijn inmiddels al meer dan 12 jaar Lightspeed Partner en hebben ondertussen al honderden verschillende Lightspeed webshops gerealiseerd. We kunnen dus wel zeggen dat we Lightspeed inmiddels door en door kennen.

En eerlijk is eerlijk, Lightspeed als SaaS oplossing voor het beheer van je webshop werkt heel gebruiksvriendelijk, maar er zijn een aantal elementen waar wij regelmatig een workaround mee moeten doen om hier meer profijt uit te kunnen halen. Onderstaand vind je onze 4 belangrijkste verbeteringen aan Lightspeed!

LightspeedxYL

Brands voor SEO

Voor e-commerce zijn merken erg belangrijk. Vaak gaat het hierbij om zoektermen met een hoog zoekvolume, en doordat men al specifiek op zoek is naar dit merk is de kans op conversie ook verhoogd. 

Lightspeed biedt zelf een “brands” functie aan die een pagina creëert waar je alle producten van een specifiek merk uit kunt lichten. Aan deze functie zitten voor SEO echter twee grote nadelen: 

  1. Je kunt de metadata (titel en omschrijving) niet optimaliseren voor een betere CTR vanuit Google.
  2. Je kunt onder een merk geen specifieke subcategorie hangen waardoor je op long tail keywords al gauw kansen misloopt. 

Deze problemen zijn echter goed op te vangen door de merkenstructuur op te bouwen als categorieën binnen Lightspeed. Je dient dan echter wel goed rekening te houden met duplicate content, want de brands omgeving moet hier vaak wel naast blijven bestaan. Deze is van belang voor onder andere de filtermogelijkheden op je webshop. 

Structured Data opmaak voor SEO

Aan de hand van structured data kun je Google meer context verschaffen over je pagina. Gaat het om een how-to, recept, FAQ of bijvoorbeeld om een product? Via een code snippet kun je dan voor deze pagina meegeven wat belangrijke onderdelen zijn. Denk hierbij aan o.a. de prijs, beschikbaarheid, titel en beschrijving van een product op jouw webshop. Hierdoor maak je kans op een betere ranking en een aantrekkelijke vertoning binnen de SERP. Denk bijvoorbeeld aan prijs en voorraad data direct in je zoekresultaat.


Lightspeed maakt het de gebruiker niet gemakkelijk om zelf voor een pagina extra structured data toe te voegen. Gelukkig kunnen wij met onze kennis over de template editor hier wel mee overweg. Zo kunnen we een custom code inschieten in welke pagina we ook maar willen.

Het aanvullen van de datalayer

Data is key! Voor conversiemeting is het belangrijk dat specifieke data zoals de orderwaarde in de datalayer naar voren komt. Deze datalayer binnen Lightspeed is van zichzelf echter redelijk beperkt.

Wanneer je specifieke events af wilt vuren en op dat moment in de datalayer bepaalde waarde wilt tonen, zul je aan de slag moeten gaan met custom code in de template editor. Onze specialisten hebben hier inmiddels een hoop ervaring mee.  

Contentbeheer

Lightspeed schiet tekort op het gebied van contentbeheer. We zijn allemaal zo gewend aan de flexibiliteit van systemen zoals WordPress, met talloze velden en handige drag-and-drop functionaliteiten. In tegenstelling hiermee biedt Lightspeed ons slechts één veld, namelijk het ‘Inhoud’ veld. Hier moeten we alles in verwerken, of het nu gaat om producten of categorieën.

Dit vinden wij niet genoeg. Daarom gaan we creatief te werk om tientallen functionaliteiten uit dat ene content veld te halen. Denk hierbij aan het creëren van prachtige grids waar tekst en afbeeldingen op elegante wijze worden afgewisseld. Ook voegen we productkenmerken, plus- en minpunten toe met behulp van icoontjes, waardoor bezoekers snel begrijpen waarom het product zo geweldig is. Daarnaast voegen we extra elementen toe, zoals video’s, een 360 graden viewer en talloze sfeerbeelden, allemaal via dat ene content veld dat Lightspeed ons biedt.

Wil je graag jouw Lightspeed webshop ook naar een nieuw niveau trekken? Vraag dan vrijblijvend een analyse van onze experts aan. Wij denken graag met je mee over de groei van jouw webshop!

Meer weten? Lees onze andere artikelen

Door Don Schinkel

Don is al 5+ jaar één van onze SEO en Google Ads specialisten en is daarnaast teamlead van onze online marketeers. Hij is op de hoogte van alles wat je kunt doen met personalisatie om de conversie van jouw site te verhogen. Don kan je alles vertellen over overtuigingstechnieken en bereikt keer op keer succes met zijn personalisatie campagnes.

Neem contact op met Don